Ce să faci în Piatra Neamț?

Processed with VSCOcam with f2 preset

Chiar așa! Nu prea ai ce să faci în Piatra Neamț. Pentru o vacă de București, aproape că voiam să merg mai departe și să nu opresc în oraș. Dar cum sunt curioasă din fire am ajuns să descopăr câteva lucruri interesante, ba poate chiar cel mai important lucru care ține de România. Voi v-ați oprit vreodată în Piatra Neamț? Dacă nu, o să vă opriți!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Drumul din București durează vreo 5 ore, așa că dacă nu vă găsiți un șofer ca mine, vi-l ofer pe-al meu contra cost 🙂 Piatra e un orășel mic dar foarte curat. E primul lucru la care mă uit atunci când vizitez un loc, iar Piatra primește multe vaci de la mine din punctul ăsta de vedere. Dar pe lângă asta am mai găsit și niște chestii care mi-au răsucit un pic cornițele.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

 

În primul rând orașul e flancat de munți, ceea ce te cam face să-ți dorești să te muți acolo numa’ pentru priveliște. Din centru se vede foarte bine Muntele Pietricica, iar dacă vii cu trenul, cum ieși din gară dai peste stația de telegondolă care te urcă pe Muntele Cozla. Da, în Piatra Neamț ai parte de-o telegondolă care te plimbă agală până-n vârf de munte, unde iarna te poți bucura și de pârtia de schi Cozla. Pentru un oraș ca Piatra Neamț n-am înțeles prea bine existența unei telegondole, dar simplul fapt că ea există mă fascinează și îmi dă speranțe apropo de turismul în zonele mai puțin umblate din țară. Odată ce-ai ajuns pe vârful Cozla, te bucuri ca toată vaca de o panoramă superbă asupra orașului, pe timp de zi sau noapte căci telegondola funcționează până la ora 2 noaptea. Sus, în afară de un restaurant cu specific românesc și câteva buticuri (unele închise) nu prea te întâmpină nimic. Încă n-are acel aer turistic întâlnit în orice stațiune montană din alte țări.

20150911_114541_1

Revenită cu copitele la baza orașului, am vizitat și centrul pietonal care deși e micuț te ține ocupat destulă vreme pentru că îți oferă o priveliște faină asupra Turnului lui Ștefan cel Mare și Curții Domnești și poți vizita Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie, două locuri care te uimesc cu numărul de lucrări și nivelul de informație. Mai e un muzeu un pic mai în spate care poate trece cu vederea de cele mai multe ori dar care poate fi cel mai important din lume. E vorba despre Muzeul de Artă al Civilizației Cucuteni, cea mai veche civilizație descoperită pe fața pământului. Și probabil nici nu știați că se află în România. Sincer, vă sugerez să citiți articolul lui Cristi apropo de acest muzeu, căci mie mi se umflă iar copitele și nu-mi place să mă supăr!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Piatra e un oraș liniștit, cumințel, cu câteva terase aruncate pe ici, pe colo și care îți conferă tot confortul necesar pentru a pleca mai departe spre destinații precum Cheile Bicazului sau Munții Ceahlău. După toate traseele astea obositoare, te poți retrage iar în Piatra să te relaxezi, nu de alta dar au un parc cu ștrand la baza muntelui, de unde nu-ți mai vine să pleci vreodată. Musai să vă  treceți Neamțul pe lista de vizitat și în special pentru Muzeul Cucuteni, care trebuie văzut odată în viață. Deși am avut un program bine stabilit în campania #priNeamt, am preferat ca în ultima zi să plec cât mai târziu, încât să mă bucur de acest oraș liniștit și plin de surprize. Asta pentru că mi-a plăcut și pentru că, surpriză, chiar ai ce să faci în Piatra Neamț.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car

3 thoughts on “Ce să faci în Piatra Neamț?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *